Stearinlys forurening

Stearinlys forurening

Stearinlys forurener dit indeklima


I Danmark anvender mange stearinlys til at skabe en hyggelig stemning i deres hjem. Især på kolde regnvejrsdage og ved juletid prydes mange vindueskarme og spiseborde af flammerne fra stearinlys. Men de almindelige stearinlys er dårlige for indeklimaet i dit hjem. De udskiller nemlig partikler ved afbrændingen, som forurener luften, hvilket er skadeligt for dine lunger. Derfor er stearinlys forurening blevet et problem, som flere anerkender. Og der findes flere måder at bevare hyggen fra stearinlys uden at få et usundt indeklima.

Usunde stearinlys for dig

Det er især når stearinlys soder, at de usunde partikler udskilles. For folk med lungesygdomme som KOL og astma kan klassiske levende lys derfor have en forværrende effekt. For at undgå den usunde luft i dit hjem, er der nogle ting du kan gøre, hvis du fortsat gerne vil have den hyggelige stemning, som lys kan give:


6 Tips til sundt indeklima

  • Sørg for at lufte godt ud, når lysene brænder. På den måde kan du få partiklerne fra stearinlysene ud af din bolig, så de ikke forurener lige så meget.
  • Vælg sundere alternativer, herunder for eksempel lys lavet af soya eller voks. Disse udgør også mere bæredygtige muligheder.
  • Forsøg så vidt muligt at vælge de lys, der forurener mindst. Fyrfadslys og bloklys er bedst til dette.
  • Undgå at puste lyset ud, når du slukker det. Gør det i stedet med en lyseslukker, så du undgår røg og sodning.
  • Klip vægen ned: Klip vægen ned til cirka 1 centimeter, inden du tænder lyset først gang. Sørg for at holde denne længde på vægen, så du undgår os og at lyset brænder for hurtigt.
  • Brug kun soyalys: Vores soyalys er lavet på 100 % vegetabesk soya, helt neutrale uden dufte, parabener, konserveringsmidler, farve, brændetidsforlængende kemi eller GMO. Derfor udskiller de næsten igen partikler.


Få et bedre indeklima 

Det er i højere grad blevet vigtigt for mange at opnå et sundere indeklima, som ikke er forurenet af forskellige elementer. Et af disse elementer er som sagt levende lys bestående af stearin. Hvis du tænder for mange levende lys, kan dit hjem blive forurenet af usunde partikler, der er dårlige for dine lunger og din almindelige sundhed. Ved at vælge alternativer kan du dermed undgå stearinlys forurening.
 

Alternativer til stearinlyset = soya

Der findes mange sundere alternativer til stearinlys. Et eksempel på dette er lys lavet af soya. De udskiller ikke samme usunde partikler som almindelige stearinlys og er derfor bedre for dig og dine omgivelser. De fremstilles af soyabønner, der indeholder bionedbrydelig soya. Derudover er brændetiden på soyalys længere, og de har et lavere smeltepunkt.

Sunde stearinlys